Regler & villkor
För att få ersättning från a-kassan finns några villkor och regler som är lika för alla som söker ersättning. Du behöver bland annat vara anmäld på Arbetsförmedlingen, ha arbetat tillräckligt mycket innan arbetslösheten och vara tillgänglig på arbetsmarknaden.

Andra regler
Om du säger upp dig från din anställning blir du oftast avstängd från ersättning under 45 ersättningsdagar. Det är 9 veckor om du rapporterar helt arbetslös. För att få din ersättning så fort som möjligt behöver du anmäla dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag och skicka in tidrapporter till oss löpande.
Dina avstängningsdagar dras för dagar när du rapporterar arbetslös på tidrapporterna eller har arbetat minst 3 timmar. En förutsättning för att de ska dras är att du är anmäld på Arbetsförmedlingen. De dras inte när du har varit sjuk eller föräldraledig.
Om dagarna inte kan dras av skjuts avstängningen framåt. När det gått 112 kalenderdagar efter den sista anställningsdagen kommer vi inte att dra av fler dagar oavsett om du har klarat av alla avstängningsdagar eller inte.
Ibland kan det finnas skäl att säga upp sig från sin anställning. Det kan vara om du omöjligt kan arbeta kvar på arbetsplatsen på grund av hälsoskäl, kränkande särbehandling eller att du inte får din lön. Det krävs då att skälen är styrkta och att du kan visa att du gjort vad du har kunnat för att komma tillrätta med problemen på arbetsplatsen. Kontakta gärna oss om du funderar på att säga upp dig.
Under din ersättningsperiod kan du kombinera deltidsarbete med a-kassa under som mest 60 veckor. Det gäller veckor som du både fått a-kassa för och arbetat under. En vecka som du arbetar så mycket att du inte får ersättning räknas inte som en deltidsvecka, inte heller om du inte arbetat alls.
När de 60 veckorna är slut
När du har förbrukat dina 60 deltidsveckor kan du inte längre få ersättning samtidigt som du arbetar. Om du har dagar kvar av din ersättningsperiod kan du endast få ersättning för veckor som du är helt arbetslös.
När vi beräknar din ersättning utgår vi vanligtvis från vad du har gjort under de 12 senaste månaderna innan du blev arbetslös. Ibland har den tiden bestått av annat än arbete, därför finns det undantag om du har avslutat heltidsstudier, varit sjuk eller föräldraledig. Då kan vi hoppa över att räkna med den tiden så länge det är som mest fem år. Om du blev arbetslös i januari 2025 och har varit föräldraledig hela 2024 kommer vi i stället utgå från vad du gjorde under 2023 före den överhoppningsbara tiden.
Samma sak gäller om du har en pågående ersättningsperiod från oss och studerar på heltid, blir sjuk eller föräldraledig mitt under ersättningsperioden. I vanliga fall kan du oftast fortsätta på din ersättningsperiod om du blir arbetslös på nytt inom 12 månader, men har du överhoppningsbar tid kan den perioden förlängas.
Det här räknas som tid som kan hoppas över:
- Styrkt sjukdom.
- Avslutade heltidsstudier.
- Föräldraledighet med föräldrapenning.
- Om du varit hemma med barn som är under två år.
- Om du har varit anställd med särskilt anställningsstöd.
Den överhoppningsbara tiden kan inte vara längre än fem år. En kalendermånad kan bara vara överhoppningsbar om minst hälften av månaden består av överhoppningsbar tid.
Har du arbetat så mycket att månaden kan räknas med i ett arbetsvillkor ingår den alltid i ramtiden oavsett vad du har gjort resten av tiden.
När du har varit medlem i en a-kassa i 12 månader har du möjlighet att få inkomstbaserad ersättning om du blir arbetslös. Det betyder att din ersättning är baserad på den inkomst du haft före din arbetslöshet. Byter du a-kassa får du tillgodoräkna dig din tidigare medlemstid om dina medlemskap är sammanhängande.
Om du har varit medlem kortare tid än 12 månader kan du få en grundersättning.
Oavsett hur länge du har varit medlem behöver du uppfylla villkoren för ersättning.
Om du är på semester eller ska besöka familj och vänner utomlands kan du inte få a-kassa. Då är du inte tillgänglig för att omgående ta jobb på den svenska arbetsmarknaden och uppfyller därför inte grundvillkoren för att få a-kassa. Därför behöver du fylla i på tidrapporten att du inte kan ta arbete om du befinner dig utomlands.
Är du utomlands för att arbeta eller söka arbete kan du läsa mer om vad som gäller för dig.
Om du är arbetslös och tar ut delar av din pension samtidigt ska utbetalningarna samordnas. Det betyder att din pension dras av från ersättningen från a-kassan. För att inte få ersättning felaktigt behöver du informera oss om att du tar ut pension och hur mycket genom att skicka in ditt pensionsbeslut till oss.
Lönegaranti är ersättning som kan betalas ut av staten om företaget du arbetar på går i konkurs. Det är i de fall arbetsgivaren inte kan betala ut innestående lön, uppsägningslön, semesterlön och semesterersättning. Det är konkursförvaltaren som avgör om du har rätt till lönegaranti.
Om du har lönegaranti räknas det som arbetad tid och du fyller i arbete på tidrapporten. Vi vill även att du skickar in beslutet om lönegaranti till oss.
Avgångsvederlag är ersättning som kan förhandlas fram mellan dig och arbetsgivaren vid en anställnings avslutande. Om du har avgångsvederlag är det viktigt att du skickar in beslutet om avgångsvederlag till oss så vi kan hjälpa dig att räkna ut från vilket datum du kan söka ersättning.
Tid med avgångsvederlag räknas som arbete och du kan inte få ersättning från a-kassan för tid när du har avgångsvederlag.
När du är tjänstledig från en anställning kan du vanligtvis inte få a-kassa. Du har då en anställning och är inte arbetslös.
Ett undantag är om tjänstledigheten beror på att du av hälsoskäl inte kan arbeta hos din arbetsgivare men Försäkringskassan bedömer att du kan söka och ta andra arbeten. I detta fall kan det vara möjligt att få a-kassa om du själv bedömer att du kan söka och ta andra arbeten. Du behöver vara anmäld på Arbetsförmedlingen och aktivt söka arbeten.
Elitidrottare
Om du som elitidrottare har skrivit på ett kontrakt kan du som regel inte få ersättning från a-kassan. När du är bunden till en en viss klubb förväntas du vara tillgänglig för att delta i träningar och matcher, vilket påverkar din möjlighet att söka och ta andra jobb. Skicka in ditt kontrakt till oss så gör vi en bedömning om du har rätt till ersättning eller inte.
Deltidsbrandmän
Om du är deltidsbrandman räknas inte tid med jour eller övning som arbete. Därför ska du inte fylla i den tiden på dina tidrapporter.
Ideellt skadestånd
Om du har fått ideellt skadestånd påverkar det inte ersättningsrätten. Med ideellt skadestånd menas att du ska ha blivit utsatt för en kränkning av arbetsgivaren genom lagbrott, till exempel uppsägning utan saklig grund.
Dessutom ska det ideella skadeståndet vara utdömt av domstol eller avtalat i centrala förhandlingar. I annat fall betraktas ersättningen som ett avgångsvederlag.
Ekonomiskt skadestånd
Om du kommer överens med din tidigare arbetsgivare om ekonomiskt skadestånd som motsvarar lön för en viss period kan du inte få ersättning för den tid som skadeståndet avser.
Den 1 oktober 2025 börjar en ny lag om arbetslöshetsförsäkring att gälla.
De största skillnaderna är att arbetsvillkoret byts ut mot ett inkomstvillkor och att längden på ersättningsperioden beror på hur länge du haft en viss inkomst från arbete innan arbetslösheten.
Ersättningen kommer betalas ut månadsvis i efterskott.
Alla som får beslut om arbetslöshetsersättning från och med 1 oktober 2025 omfattas av de nya reglerna och de som i oktober redan har en pågående period fortsätter på de regler som gäller nu.
Lagen om arbetslöshetsförsäkring
Du kan läsa mer om vad som gäller för dig som har a-kassa i Lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. De lagar och förordningar som gäller a-kassan är fattade av riksdagen och regeringen.
LagtextenNya försäkringen
Den 1 oktober 2025 börjar en ny lag om arbetslöshetsförsäkring att gälla. Alla som får beslut om arbetslöshetsersättning från och med oktober 2025 omfattas av de nya reglerna. De som i oktober 2025 redan har en pågående period fortsätter på de regler som gäller nu.
Om den nya lagen