Har du blivit uppsagd eller permitterad på grund av corona?

Med anledning av coronaviruset vill många komma i kontakt med oss och fråga vad som gäller just för dig. Vi finns tillgängliga på telefon, Mina sidor och du kan läsa mer på vår hemsida under fliken Arbetslös.

Publicerad:

Vill du bli medlem i Fastighets a-kassa?
Om du inte är medlem hos oss men vill bli så kan du ansöka om medlemskap direkt här  på webbplatsen med bank-ID. Du kan också ringa oss på telefon 0771-60 50 50 eller e-posta oss så skickar vi hem en blankett till dig.

Har du fått gå ned i arbetstid och lön hos din arbetsgivare?
För att ha rätt till ersättning från a-kassan behöver du ha arbetat och helt eller delvis blivit av med ditt arbete. Du behöver också vara anmäld på Arbetsförmedlingen och uppfylla villkoren för ersättning.

Har du blivit permitterad av din arbetsgivare?
På grund av coronaviruset har en del arbetsgivare helt eller delvis permitterat sina anställda. Permittering innebär att man har sin anställning kvar, men inte får några arbetsuppgifter och inte heller någon lön. Den som är permitterad kan inte få ersättning från a-kassan. Det finns dock ett undantag och det gäller personer som är nya på arbetsmarknaden och som permitteras i samband med semesterstängning.

Om du blir hemskickad från jobbet men ändå får lön från arbetsgivaren (permitterad med lön) så kan du inte få ersättning från a-kassan. Det gäller även om du inte får ut hela din lön, utan bara exempelvis 80 % eller 90 % av lönen.

Mer information
Läs mer om hur du ansöker om ersättning eller vad som gäller vid arbetslöshet här. Om du inte hittar svar eller har fler frågor är du välkommen att ringa oss eller skriva på Mina sidor.

Uppdaterad: