Om a-kassa
Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får om a-kassa.
Vanliga frågor om ersättning
För att ha rätt till inkomstbaserad ersättning behöver du ha varit medlem i a-kassan i 12 månader.
Om du påbörjar din ersättningsperiod med grundersättning kan vi pröva om du har rätt till inkomstbaserad ersättning först efter att du har varit medlem i 12 månader och uppfyllt det så kallade medlemsvillkoret. För att du ska ha rätt till inkomstbaserad ersättning behöver du ha haft ett avbrott i din arbetslöshet, efter att du uppfyllt medlemsvillkoret. Du behöver även ha uppfyllt ett arbetsvillkor under din medlemstid.
Om du har haft ett uppehåll från ersättning i minst 25 veckor på grund av att du har arbetat, kan vi pröva om vi kan höja din ersättning. För att en höjning ska vara möjlig krävs det att din genomsnittliga arbetstid blir högre än vad du hade innan. Om din genomsnittliga arbetstid redan är 40 timmar kan vi inte höja din ersättning. Beräkningen av din genomsnittliga arbetstid görs alltid på de 12 senaste månaderna.
Din ersättning har sjunkit för att du har förbrukat mer än 200 dagar. Under de första 200 ersättningsdagarna får du 80 procent av din tidigare genomsnittliga inkomst per dag. Sedan sjunker ersättningsnivån till 70 procent.
Den högsta ersättning man kan få per dag 1200 kronor under de första 100 dagarna, från dag 101 och framåt kan man som mest få 1000 kronor per dag.
När vi fått in alla handlingar vi behöver och ditt ärende är komplett, handläggs det så fort som möjligt.
När ärendet är klart och du har fått ett beslut kan du se datum för din första utbetalning på Mina Sidor.
Om du inte använder dig av Mina sidor, eller har valt att få utbetalningsspecifikationen på posten, kommer den någon eller några dagar innan utbetalningen.
Alla utbetalningar hanteras via Swedbanks utbetalningssystem. Om du vill anmäla ett konto eller ändra det konto pengarna går till kan du antingen vända dig till ditt närmaste Swedbankkontor eller själv göra ändringen på Swedbanks webbplats.
Om Swedbank inte har något kontonummer till dig kommer din första utbetalning på en utbetalningsavi som skickas hem till dig.
Längst ner på utbetalningsspecifikationen kan du se vilket konto pengarna kommer att sättas in på, eller om de skickas via en avi (avin kommer i ett separat brev).
Om du är helt arbetslös betalas fem ersättningsdagar ut per vecka. Om du arbetar minskar antalet ersättningsdagar du har rätt till per vecka beroende på hur många timmar du arbetar.
Det är viktigt att du redovisar all tid du arbetar i dina tidrapporter så att du inte får felaktig ersättning. Om du är timanställd ska du fylla i de timmar du arbetat dag för dag. Om du har en fast deltidsanställning ska du i stället fylla anställningens omfattning i tidrapporten.
Om du varit heltidsarbetslös och får ett extra- eller deltidsarbete är det viktigt att du anmäler det till oss på en gång så får du veta hur du ska tidrapportera och hur arbetet påverkar ersättningen.
Veckor där du både arbetar och får ersättning från oss kallas deltidsveckor. Under en ersättningsperiod får du arbeta i kombination med ersättning från oss under maximalt 60 veckor.
Vanliga frågor om program genom Arbetsförmedlingen
Nej, när du är inskriven i ett program genom Arbetsförmedlingen kan du inte få a-kassa. Du söker istället aktivitetsstöd genom Försäkringskassan.
Det är Arbetsförmedlingen som väljer om du ska vara inskriven i ett program eller inte. Om du tackar nej till ett program eller avslutar ett program självmant kan det påverka din a-kassa.
Ja. Dagar från din esrättningsperiod med a-kassa används när du deltar i ett program.
Vanliga frågor om företag
Du som är företagare anses vara arbetslös när ingen längre vidtar några åtgärder i verksamheten, eller när du har skilt dig från verksamheten, det vill säga när du inte längre arbetar, äger eller har väsentligt inflytande över verksamheten.
Vi ska, precis som för anställda, pröva företagarens anledning till att avveckla företagandet vid arbetslöshet. Du som frivilligt lägger ner verksamheten riskerar att bli avstängd 45 ersättningsdagar. Det gäller även vid tillfälligt uppehåll i verksamheten.
Att företaget inte kan ge en rimlig försörjning eller att du inte kan bedriva verksamheten vidare på grund av medicinska skäl kan vara exempel på giltiga skäl att lägga ner verksamheten. Orsakerna till att du lägger ner verksamheten ska alltid styrkas. Kontakta oss för mer information.
Den genomsnittliga inkomsten för den som varit företagare baseras på inkomsten i verksamheten enligt den senaste taxeringen. Om det är mer förmånligt kan vi istället räkna på ett snitt av inkomsten i verksamheten under de två åren före den senaste taxeringen, förutsatt att verksamheten bedrivits under så lång tid.
Om det vid ansökningstillfället inte finns någon fastställd taxering kan vi räkna fram en preliminär genomsnittig inkomst i väntan på att taxeringen blir klar. För den som haft sitt företag i mindre än 24 månader finns, under vissa förutsättningar, möjligheten att basera ersättningen på eventuell anställning året innan företaget startades.
Att starta egen verksamhet kan påverka din ersättningsrätt. Det är därför viktigt att du omgående kontaktar oss om du planerar att starta eget företag.
Om du har för avsikt att starta en egen verksamhet ska du även kontakta Arbetsförmedlingen där du kan ansöka om starta eget-bidrag. Bidraget motsvarar den ersättning du får från oss, men betalas ut av Försäkringskassan.
Att registrera ett företagsnamn påverkar inte ersättningen från a-kassan, men du får inte bedriva någon verksamhet i ditt företag samtidigt som du får ersättning. Det spelar ingen roll om verksamheten är lönsam eller inte.
Det finns även vissa förberedelser som kan påverka ersättningsrätten. Om du börjar arbeta med att exempelvis söka lokal, kontakta leverantörer, marknadsföra, teckna avtal med kunder, startar hemsida eller liknande kan du anses vara företagare och då upphör din ersättningsrätt från oss.
Vid ett tillfälligt uppehåll i din verksamhet kan ditt företag betraktas som vilande och då kan du ha rätt till ersättning så länge det inte vidtas några åtgärder i företaget.
Om du eller en närstående återupptar verksamheten i företaget kan du få ersättning vid ett nytt uppehåll i verksamheten tidigast efter tre år från det att verksamheten har återupptagits. Om du behöver söka ersättning från a-kassan tidigare än så måste du skilja dig helt från företaget för att ha rätt till ersättning.
Om du äger ett jord- eller skogsbruk som du bedriver näringsverksamhet på betraktas du i regel som företagare. Däremot kan du äga en gård, ha några djur och odla för eget bruk utan att vara företagare så länge det inte hindrar dig att ta ett heltidsarbete. Har du en mindre gård med tillhörande skog påverkar det inte din a-kassa så länge du inte avverkar själv utan säljer på rot.
Har du ett jord- eller skogsbruk behöver du informera oss om det så vi kan göra en bedömning om vad som gäller dig.
Vanliga frågor om arbete utomlands
Du behöver i normalfallet inte vara medlem i en svensk a-kassa medan du arbetar i ett annat EU/EES-land. I undantagsfall bör du dock kvarstå som medlem, exempelvis om du har sänts ut av svensk arbetsgivare eller om du arbetar inom flera medlemsstater.
Om du arbetar i ett land som inte ingår i EU/EES så omfattas du inte av de förordningar om social trygghet som gäller inom området.
Om du har planer på att åka till utlandet och arbeta, vare sig det rör sig om ett EU/EES-land eller inte, är det viktigt att du tar kontakt med oss så du får veta vad som gäller.
Det finns möjlighet att resa till annat EU/EES-land eller Schweiz för att söka jobb med bibehållen ersättning från a-kassan, så kallad sökanderesa. Om du vill åka på sökanderesa behöver du ansöka om intyg U2 hos Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen (IAF) innan du åker. Här ansöker du om intyg U2.
Senast uppdaterat: 30 januari 2025