Tidrapportera
Tidrapporten är din ansökan om ersättning från a-kassan. I din tidrapport fyller du i vad du har gjort varje vecka, även lördag och söndag. Tidrapporten skickar du in via Mina sidor. Om du är osäker på hur du ska fylla i din tidrapport, kontakta oss så hjälper vi dig.
Så här tidrapporterar du
De dagar du varit arbetslös fyller du i rutorna "Arbetslös" på tidrapporten, även lördag och söndag.
När du arbetar deltid och är anställd på en viss procent ska du alltid fylla i den omfattning i procent som du är anställd för att arbeta. Det gäller oavsett om du har månadslön eller timlön. Du fyller i procenten i rutan "Fyll i den omfattning du är anställd i procent".
Mertid, övertid eller extraarbete
Om du arbetar extra utöver din deltidsanställning, fyller du i de timmarna du arbetar extra i rutorna "Arbete". Du ska också fylla i din procent.
Om du är timanställd fyller du i de timmar du arbetat per dag i rutorna "Arbete". Avrunda till närmsta hel - eller halvtimme, så att timmarna stämmer överens totalt sett för veckan.
Om du arbetar jour eller beredskap räknas det som arbetad tid och ska fyllas i på tidrapporten. Du fyller i timmarna du arbetar jour i rutorna för "Arbete". Samma gäller för sovande jour.
Under jourtiden står du till arbetsgivarens förfogande för att kunna utföra en arbetsinsats om behov uppstår och anses inte vara arbetslös.
När du tar semester från ditt arbete fyller du i rutorna "Semester" i tidrapporten. En semesterdag är alltid en hel dag, även om du i vanliga fall skulle ha arbetat mindre än åtta timmar den aktuella dagen.
Vid längre semesterledighet räknas även arbetslösa dagar som semesterdagar om de ligger mellan dagar som du är semesterledig. Du som normalt får arbetslöshetsersättning någon eller några dagar per vecka har inte rätt till någon arbetslöshetsersättning alls för vecka eller veckor där du tar ut hela veckoarbetstiden som semester.
Har du inget arbete men vill ta ledigt från ditt arbetssökande fyller du i "Kan inte arbeta" i tidrapporten. Tidrapportens val för semester är till för dem som har semester från en anställning.
Om du inte kan söka och ta arbete fyller du i rutorna "Kan inte ta arbete". Det kan till exempel vara om du är bortrest, inte har ordnad barnomsorg, är inskriven i ett program genom Arbetsförmedlingen, vill vara ledig från ditt arbetssökande eller av andra orsaker är förhindrad att söka och ta arbete.
När du är sjuk fyller du i rutorna "Sjuk/VAB/Föräldrapenning". Du fyller i vilka dagar du varit sjuk och i vilken omfattning. När du är sjuk har du inte rätt till ersättning från a-kassan, utan ska ansöka om ersättning från Försäkringskassan eller från din arbetsgivare.
När du tar ut föräldrapenning fyller du i rutorna "Sjuk/VAB/Föräldrapenning". Det gäller oavsett om du har föräldrapenning med sjukpenningnivå, grundnivå eller lägstanivå. Du fyller i vilka dagar du varit föräldraledig eller vabbat och i vilken omfattning. När du är föräldraledig har du inte rätt till ersättning från a-kassan, det gäller oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte.
Om du tar ut föräldrapenning på helgen påverkar inte det din ersättning från a-kassan, men du behöver ändå fylla i det på dina tidrapporter så att våra och Försäkringskassans uppgifter stämmer överens.
När du är inskriven i ett program och har aktivitetsstöd från Försäkringskassan behöver du inte skicka in tidrapporter till oss.
Om programmet börjar eller slutar mitt under en vecka fyller du i rutorna "Kan inte ta arbete" de dagar du är inskriven i programmet.
Så här ser det ut på Mina sidor under Rapportera tid
När du har valt vilken vecka du vill fylla i ser det ut så här
Om du inte har möjlighet att använda Mina sidor
Kan du istället fylla i din tidrapport på papper. Det kallas för kassakort. Kontakta oss så skickar vi hem kassakort till dig som du fyller i och skickar tillbaka till oss med posten. Kom ihåg att du behöver fylla i vad du har gjort alla dagar under veckan, även lördag och söndag.
Vanliga frågor om tidrapportering
För att hitta den veckan du vill fylla i klickar du på Rapportera tid och går till någon av flikarna:
- Jag vill göra klart - här finns tidrapporter som du har börjat fylla i men inte skickat in.
- Jag vill tidrapportera - här finns tidrapporter som du ännu inte har skickat in.
- Inskickade tidrapporter - här finns alla tidrapporter som du redan har fyllt i och skickat in till oss.
Kom ihåg att du kan inte skicka in tidrapporten innan den aktuella veckan har passerat.
För att ändra en tidrapport som du redan har skickat in, går du till listan "Inskickade tidrapporter" och väljer den vecka du vill ändra. Längst ner på sidan klickar du på knappen Ändra och gör dina ändringar. Innan du skickar in tidrapporten behöver du fylla i en förklaring till varför du ändrar tidrapporten i rutan "Orsak till att tidrapporten har ändrats".
Ändra en tidrapport (kassakort) som du skickat in via post
Om du vill ändra en tidrapport du skickat in per post behöver du kontakta oss så att vi kan skicka ett nytt kassakort till dig.
Om din anställning börjar eller avslutas mitt i en vecka ska du fylla i så många timmar som anställningens omfattning motsvarar per dag i rutorna "Arbete". Det gäller endast den vecka som anställningen börjar eller avslutas, annars fyller du i anställningens omfattning i procent.
Exempel 1: Din anställning på 50 procent börjar en onsdag, då fyller du i 4 timmar arbete onsdag-fredag den veckan.
Exempel 2: Din anställning på 75 procent avslutas en torsdag, då fyller du i 6 timmar arbete måndag-torsdag den veckan.
Om du varken börjat eller avslutat studier under veckan, klickar du direkt på "Nästa" utan att fylla i någon av rutorna "Jag har börjat studera, haft första studiedagen den här veckan" eller "Jag har avslutat studier, haft sista dagen i mina studier den här veckan"
I din tidrapport fyller du i vad du har gjort varje vecka, även lördag och söndag. Om du till exempel jobbar på helgen, så påverkar det hur mycket ersättning du har rätt till under veckan. Därför ska alla dagar fyllas i på tidrapporten.
Det beror på hur ofta du vill få din ersättning utbetald. Du bestämmer själv hur ofta du vill skicka in din tidrapport.
Om du vill få din ersättning utbetald veckovis, så skickar du in din tidrapport en gång per vecka. Du skickar in tidrapporten senast måndag för att få utbetalt torsdag samma vecka.
Om du vill få din ersättning utbetald en gång var fjärde vecka så kan du skicka in fyra tidrapporter samtidigt.
Vi kan inte fatta beslut i ditt ärende innan vi fått in den första tidrapporten. Tänk på att du alltid måste skicka in dina tidrapporter inom nio månader för att kunna få ersättning för tiden som tidrapporten avser.
Om du vill få utbetalning en gång i månaden så skickar du in fyra tidrapporter samtidigt, var fjärde vecka.
Om du ska resa utomlands har du inte rätt till ersättning från a-kassan. Du fyller i "Kan inte ta arbete" i din tidrapport.
Senast uppdaterat: 24 januari 2025